V tednu od 25. do 30. avgusta je v Gornji Radgoni potekal kmetijsko-živilski sejem, na katerem se je Biotehniška šola v sklopu Konzorcija biotehniških šol predstavila z degustacijo jedi iz japonskega dresnika.

Odziv obiskovalcev sejma na ponujene dobrote iz dresnika je bil zelo velik, ne samo zaradi okusnih jedi, temveč tudi zaradi težav, ki jih dresnik povzroča.

Japonski dresnik (Fallopia japonica) uvrščamo med 100 najbolj invazivnih rastlinskih vrst na svetu.

V Evropo so  ga prinesli iz Azije kot okrasno rastlino, vendar se je zaradi svojega načina razmnoževanja, odpornosti na neugodne rastne pogoje in odsotnost naravnih sovražnikov močno razširil. Tudi v Sloveniji povzroča veliko težav, njegovo zatiranje pa je zelo neučinkovito, saj se nespolno razmnožuje iz vsakega najmanjšega delca, ki ostane v tleh.

In zakaj v Aziji, od koder izvira, ne predstavlja večje nevšečnosti? Zato, ker ima pomembno vlogo v kulinariki. Njegove vršičke se lahko uporabi pri pripravi sladic, napitkov, marmelade, kompotov, riževih in jajčnih jedeh, pa še bi lahko naštevali.

Za pripravo jedi se uporablja do 20 cm velike vršičke, kar pomeni, da se ga pogosto reže. Na tak način se rastlino izčrpa in močno omeji njeno širjenje.

Tako smo na sejmu AGRA 2018 predstavili nekaj načinov uporabe japonskega dresnika v kulinariki.

Zanimanje obiskovalcev od blizu in daleč je bilo res presenetljivo.

                                                                                                                           prof. Rosana Vrh Makarovič