DOMOV S TREMI SREBRNIMI PRIZNANJI
Tekmovanje dijakov srednjih šol iz kuharstva, strežbe in turizma na Gostinsko-turističnem zboru Slovenije
Med 18. in 20. novembrom se v Thermani Laško odvija 71. Gostinsko-turistični zbor Slovenije. Gre za tradicionalno prireditev, na kateri tako zaposleni v gostinstvu in turizmu kot dijaki srednjih šol s teh področij v okviru tekmovanj prikazujejo strokovno znanje v praksi. Tudi letos je imela na GTZ-ju Biotehniška šola Šempeter pri Gorici svoje predstavnike.
Na ekipnem tekmovanju dijakov srednjih šol v kuharstvu sta sodelovala Erazem Prinčič iz 3. GH in Matic Peršolja iz 2. GH pod mentorstvom prof. Martine Fratnik. Njuna tekmovalna jed  je bil jagnječji čop z zeliščnimi drobtinicami z naravno omako, ajdova kaša z ohrovtom, krompirjevi ocvrtki s kremnim polnilom, zelenino kremo in sotirano zelenjavo. Osvojila sta 84,67 točke in s tem srebrno priznanje!
Na tekmovanju iz strežbe je sodelovala dijakinja 5. ŽT Kerstin Frančeškin pod mentorstvom prof. Andrejke Pisk Rutar. Dekorirala je mizo, pripravila pogrinjek, postregla Erazmovo in Matičevo kraško jed ter predstavila in postregla vino vitovska selekcija 2021 . Zbrala je 87,67 točke in osvojila srebrno priznanje.
Na področju turizma nas je zastopal dijak 3. GT Aljaž Brecelj pod mentorstvom prof. Andreje Hauptman. Njegova naloga je bila predstavitev zgodbe o Krasu, ki je povezovala pripravljeno jed in postreženo vino. Prav tako je moral gostom na recepciji predstaviti turistično ponudbo Laškega . Ocenjen je bil z 88 točkami, kar mu je prineslo srebrno priznanje.
Dijake sta na tekmovanju spremljala tudi profesor strokovnih predmetov gastronomije Erik Petejan in profesorica strokovnega modula hotelirska in receptorska dela Jana Petejan Jakin.
Udeležba na GTZ-ju terja veliko priprave, marsikdaj so dijaki z mentoricami ostali v šoli še pozno popoldne. Trud se je obrestoval, zato vsem iskreno čestitamo za tri osvojena srebrna priznanja. Ponosni smo na vas!
Podrobne rezultate tekmovanj si lahko ogledate na spodnji povezavi: