V tednu pred prvomajskimi počitnicami (22. – 26. 4. 2019) smo se udeležili mednarodnega tekmovanja EUROPEA WINECHAMPIONSHIP v Luksemburgu. To je bilo že 14. tekmovanje iz vinogradništva in vinarstva v organizaciji združenja Europea, katerega smo se udeležili.

Ekipo so sestavljali: dijaka Gašper Furlan in Kristjan Zalatel iz 4. KT ter mentor Aleš Makuc.

V treh dneh tekmovanja sta se dijaka preizkusila v teoretičnem in praktičnem znanju iz različnih kategorij (Wine growing, Wine making, Wine tasting, Team contest, Special award Luxembourg), mentor pa je sodeloval kot sodnik. Tekmovanje je potekalo v angleškem jeziku.

Ob samem tekmovanju smo tudi spoznavali vinogradniške in vinarske značilnosti doline Mozele v Luksemburgu, zgodovino nastanka Evropske unije v Schengenu in mesto Luksemburg.

Tekmovanje se je končalo z gala večerjo na luksuzni ladji ter z razglasitvijo rezultatov. Ne moremo se pohvaliti z osvojenimi diplomami, ampak ob dejstvu, da sta dijaka tekmovala tudi proti študentom in tudi proti specializiranim vinogradniško-vinarskim šolam, so rezultati zelo dobri.

Gašper je v večini kategorij zasedal 13. do 16. mesto, Kristjan pa 21. do 25. mesto. Skupaj je tekmovalo 64 tekmovalcev. Kot ekipa sta dosegla 16. mesto med 32 ekipami.

Skupaj z nami se je tekmovanja letos udeležila tudi ekipa iz Novega mesta.

Aleš Makuc

 

rezultati