Sodelovanje Biotehniške šole v projektu ITP zeliščarske dediščine

V petek, 27. septembra se je z dogodkom na trgu v Šempetru pri Gorici zaključil projekt Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine, v katerem je z različnimi dejavnostmi v obdobju od septembra 2017 do septembra 2019 sodelovala tudi Biotehniška šola Šempeter pri Gorici.

Izvedene so bile tri kulinarične delavnice na temo zelišča in začimbe v kulinariki, ki jih je vodila Andrejka Pisk Rutar ob pomoči dijakov programa gastronom hotelir. Delavnice so vsebovale teoretični in praktični del. Slušatelji so pri teoretičnem delu podrobno spoznali rastlino, vrste, gojenje, shranjevanje, njene zdravilne učinke, uporabo v kulinariki in kozmetiki. Seznanili so se tudi z morebitnimi nevarnostmi pri uporabi posamezne rastline. Pri praktičnem delu pa so na določeno temo pripravljali najrazličnejše jedi od hladnih začetnih, glavnih mesnih jedi, prilog, prikuh, solat do sladic, vključno s pijačami. Odziv slušateljev je bil zelo dober, zanimanje za uporabo zelišč v kulinariki se izredno povečuje. Vedno več ljudi v domači kuhinji preizkuša nove okuse ter raziskuje nove, bolj zdrave načine priprave hrane. Ljudje se vedno bolj zavedamo pomembna hrane za krepitev in ohranjanje našega zdravja.

Pod mentorstvom Rosane Vrh Makarovič pa so dijaki programa naravovarstveni tehnik z novo pridobitvijo (večji hladilnik) dobili možnost, da dopolnijo zbirko semen nekaterih avtohtonih vrst poljščin in jih pravilno shranijo. Predvsem pri dopolnjevanju semenske banke smo se osredotočili na shranjevanje semena zelišč in dišavnic pridelanih na šolskem zeliščnem vrtu. Shranili smo seme stoletne čebule, ki smo ga pred leti dobili iz Vitovelj, kot tudi seme vrtnega ognjiča in origana, ki smo ga uspeli ohraniti na šolskem zeliščnem vrtu od samega nastanka.

Na zaključnem dogodku v Šempetru smo obiskovalcem ponudili sadike nekaterih zelišč, ki so bile vzgojene v šolskem rastlinjaku. Skupine malčkov iz bližnjih vrtcev in otrok iz osnovne šole so v dar dobile po dve sadiki, ki bosta posajeni v njihov zeliščni vrt.

Predstavili smo tudi tri inovativne izdelke – seme pegastega badlja v olju in v medu. Pegasti badelj poznamo predvsem kot neprijeten plevel v vrtu, vendar njegovo seme vsebuje sestavine, ki ugodno vplivajo na jetra, prebavo in odpravljajo težave s hemoroidi. Zmleto seme smo dali v olje oz. med. Priporoča se uživanje po eno čajno žličko, najbolje zjutraj.

Najbolj pa smo ponosni na tretji inovativni izdelek – balzam iz timijana. Zaradi svoje nežne narave blagodejno vpliva na ustnice in jih neguje.

Vse sestavine za naštete proizvode so pridelane oz. predelane na Biotehniški šoli (med, oljčno olje, zelišča, sivkina rožna voda, vosek).Pravzaprav so bili za končne produkte zaslužni dijaki vseh izobraževalnih programov šole.

Koordinatorica projekta Rosana Vrh Makarovič