Praktično izobraževanje v poklicnem in strokovnem izobraževanju se izvaja na dva načina:
- kot praktični pouk v šoli,
- kot praktično usposabljanje z delom (PUD) v podjetju.
Del PUD-a se lahko izvaja tudi v medpodjetniškem centru (MIC). Dijaki kmetijskih šol lahko izvajajo PUD na šolskem posestvu.
Dijaki praviloma opravljajo PUD v različnih terminih preko celega šolskega leta. Zaradi narave dela in števila dijakov lahko del PUD-a opravijo tudi med šolskimi počitnicami in drugih dela prostih dnevih.
Dijaki na PUD-u delajo maksimalno 8 ur na dan oz. 38 ur na teden. Ura na PUD-u traja 60 min.
Podrobnejši razpored s termini in trajanje PUD-a najdete na povezavi: Razporeditev opravljanja PUD-a v šolskem letu 2023/24.
Program PUD-a se lahko izpelje na podlagi sklenjene pogodbe med šolo in delodajalcem (kolektivna pogodba med delodajalcem in šolo ali individualna pogodba med delodajalcem in dijakom). Pogoj za izvajanje PUD-a pri določenem delodajalcu je verificirano učno mesto in pedagoško-andragoška usposobljenost mentorja. V kolikor delodajalec še nima verificiranega učnega mesta, naj stopi v kontakt z organizatorjem PUD-a na šoli.
Verificirane obratovalnice najdete na spletnih straneh Obrtno-podjetniške zbornice.
Delodajalec mora najaviti učno mesto, na katerem bo dijak opravljal PUD.
Obrazec za najavo učnega mesta dobijo dijaki pri organizatorju PUD-a in ga odnesejo predvidenemu delodajalcu v izpolnitev in potrditev ter ga nato vrnejo organizatorju PUD-a na šoli vsaj 2 tedna pred nastopom PUD-a.
Organizatorji PUD-a:
DOMEN CEJ (kmetijsko-podjetniški tehnik, gospodar na podeželju, naravovarstveni tehnik)
TANJA MALIK (gostinstvo, živilstvo, pomočnik v biotehniki in oskrbi)
ANDREJKA PISK RUTAR (gastronomija in turizem)
MATEJA KUMAR (dokumentacija)
BARBARA ŠULIGOJ (administrativna dela)
OBRAZCI ZA POROČILO O DELU NA PUD-U
Obrazec Poročilo o PUD-u 1 (velja za programe: kmetijsko-podjetniški tehnik, gospodar na podeželju, naravovarstveni tehnik, gastronomsko-turistični tehnik, živilsko-prehranski tehnik, pomočnik v biotehniki in oskrbi)
Obrazec za Poročilo o PUD-u 2 (velja za program gastronomske in hotelske storitve)