Praktično izobraževanje v poklicnem in strokovnem izobraževanju se izvaja na dva načina:

  • kot praktični pouk v šoli,
  • kot praktično usposabljanje z delom (PUD) v podjetju.

Del PUD-a se lahko izvaja tudi v medpodjetniškem centru (MIC). Dijaki kmetijskih šol lahko izvajajo PUD na šolskem posestvu.

 

Dijaki praviloma opravljajo PUD v različnih terminih preko celega šolskega leta. Zaradi narave dela in števila dijakov lahko del PUD-a opravijo tudi med šolskimi počitnicami in drugih dela prostih dnevih.

Dijaki na PUD-u delajo maksimalno 8 ur na dan oz. 38 ur na teden.  Ura na PUD-u traja 60 min.

Podrobnejši razpored s termini in trajanje PUD-a najdete na povezavi: Razporeditev opravljanja PUD-a v šolskem letu 2023/24.

Program  PUD-a se lahko izpelje na podlagi sklenjene pogodbe med šolo in delodajalcem (kolektivna pogodba med delodajalcem in šolo ali individualna pogodba med delodajalcem in dijakom). Pogoj za izvajanje  PUD-a pri določenem delodajalcu je verificirano učno mesto in pedagoško-andragoška usposobljenost mentorja. V kolikor delodajalec še nima verificiranega učnega mesta, naj stopi v kontakt z organizatorjem PUD-a na šoli.

Verificirane obratovalnice najdete na spletnih straneh Obrtno-podjetniške zbornice.

Delodajalec mora najaviti učno mesto, na katerem bo dijak opravljal PUD.

Obrazec za najavo učnega mesta dobijo dijaki pri organizatorju PUD-a in ga odnesejo predvidenemu delodajalcu v izpolnitev in potrditev ter ga nato vrnejo organizatorju PUD-a na šoli vsaj 2 tedna pred nastopom PUD-a.

 

Organizatorji PUD-a:

DOMEN CEJ (kmetijsko-podjetniški tehnik, gospodar na podeželju, naravovarstveni tehnik)

domen.cej@scng.si

TANJA MALIK (gostinstvo, živilstvo, pomočnik v biotehniki in oskrbi)

tanja.malik@scng.si

ANDREJKA PISK RUTAR (gastronomija in turizem)

andrejka.piskrutar@scng.si

MATEJA KUMAR (dokumentacija)

mateja.kumar@scng.si

BARBARA ŠULIGOJ (administrativna dela)

barbara.suligoj@scng.si

 

OBRAZCI ZA POROČILO O DELU NA PUD-U

Obrazec Poročilo o PUD-u 1 (velja za programe: kmetijsko-podjetniški tehnik, gospodar na podeželju, naravovarstveni tehnik, gastronomsko-turistični tehnik, živilsko-prehranski tehnik, pomočnik v biotehniki in oskrbi)

Obrazec za Poročilo o PUD-u 2 (velja za program gastronomske in hotelske storitve)