V četrtek, 31. 3. 2022 je na šoli za dijake 4. ŽT potekal zanimiv projektni dan z naslovom: Slovenske narodne jedi.

Dijaki smo poslušali predavanje o  vplivu geoloških in podnebnih značilnosti Slovenije na razvoj tipičnih narodnih jedi v posamezni slovenski pokrajini ter o razvoju slovenske kulinarike v različnih zgodovinskih obdobjih. Izvedeli smo tudi, da je hrana pogost motiv tudi v besedilih slovenskih književnih ustvarjalcev, v ljudskih pesmih in v besedilih zabavne glasbe.

Spoznali smo tudi bogato gastronomsko dediščino, ki se je skozi stoletja oblikovala na razmeroma majhnem ozemlju Slovenije. Slovenija je danes razdeljena na gastronomske regije, v katerih tradicionalne jedi in kulinariko dopolnjujejo izvirna slovenska vina, značilna za posamezna vinorodna področja.

Projektni dan smo zaključili z degustacijo nekaterih tipičnih narodnih jedi – kot hladno topli bife, ki so jih za nas pripravili dijaki 3. letnika smeri gastonom-hotelir.

Mentorice Marija, Martina, Janja in Tjaša