Literarno srečanje s pisateljico

Na Biotehniški šoli nas je obiskala Mateja Gomboc, pisateljica, prevajalka, avtorica učbenikov, profesorica slovenščine in članica društva slovenskih pisateljev.  V sproščenem srečanju z dijaki je spregovorila o svojem ustvarjanju, ljubezni do slovenskega jezika in literature. Posebno pozornost je namenila svojemu najnovejšemu romanu Balada o drevesu.

Pisateljica se v romanu spopada s težko problematiko, ki je žal tudi danes obravnavana kot tabu, in sicer je to samomor med mladimi. V zgodbi sledimo dijakinji Adi, ki poskuša preboleti bolečo izgubo svojega fanta Majka, ki je nekega jutra storil samomor. V Adi se čustva razraščajo kot drevo in prehoditi mora težko pot skozi vse faze žalovanja, od razbolele jeze do sprejetja izgube. Na tej poti ji izjemno pomaga glasba, z igranjem violine se na pogrebu poslovi od Majka. Balada o drevesu nas je globoko ganila, njen zaključek pa nam je ponudil sporočilo, da je treba o svoji bolečini spregovoriti, se v težkih trenutkih oprijeti majhnih stvari in življenje z drobnimi koraki premakniti z mrtve točke.

Srečanje je organiziral Bralni klub Biotehniške šole, ki ga že vrsto let vodi knjižničarka Karmen Sirk, pogovor je vodila Valentina Kobal.

Tajda Hvala,  4. NT