NACIONALNO SREČANJE UNESCO ASPNET ŠOL SLOVENIJE

V petek, 30. 09. 2022 so se dijaki Saraja Samec, Špela Ušaj, Matevž Podbersič in Jaka Blažič udeležili nacionalnega srečanja Unesco Aspnet šol Slovenije, ki je potekalo v Semiču v Beli krajini. Sodelovalo je 93 osnovnih in srednjih šol. Naslov kulturne prireditve, ki je potekala v dvorani KC Semič, je bil Biserna ogrlica belokranjske dediščine. Po prireditvi so bile organizirane različne delavnice: belokranjski plesi, Mitrov tempelj, peka pogače, kočevarska noša in plesi, izvir reke Krupe, modri stol, belokranjski vzorec, izdelava belokranjskih pisanic, belokranjske pesmi, arheologija poskuša ohraniti znanje, izdelava posode iz gline, fotografsko potepanje. V delavnicah so aktivno sodelovali tudi naši dijaki. Spodaj je nekaj fotografskih utrinkov kulturne prireditve in delavnic.

Mentor: prof. Tomaž Kofol

 

SVETOVNI DAN TURIZMA

A27. septembra so dijaki prvega letnika gastronomsko-turističnega tehnika in naravovarstvenega tehnika obeležili SVETOVNI DAN TURIZMA. Na ekskurziji po Krasu smo obiskali Turistično Informacijski Center v Štanjelu, kjer so nam predstavili turistično ponudbo kraja in Krasa. Dijaki pa so razmišljalo o tem, kaj njim pomeni turizem. Ja … turizem smo MI , turizem smo ljudje.

1. GT / 1. NT in mentorja Andreja in Tomaž

 

OBELEŽITEV DNEVA JEZIKOV SKOZI EVROPSKE HIMNE

V ponedeljek, 26.9.2022 so dijaki 4. NT /4. KT raziskovali besedila himen ČEŠKE, ITALIJE, FRANCIJE, DANSKE in AVSTRIJE in iskali sporočilo le-teh in jih primerjali z našo Zdravljico.

Mentorja Tomaž in Andreja

 

POSTALI SMO ČLANI MREŽE UNESCU PRIDRUŽENIH ŠOL

Septembra sva se mentorja Andreja Hauptman in Tomaž Kofol udeležila srečanja ASPnet (Mreža Unescu pridruženih šol) na Kapeli v Slovenskih goricah. V šolskem letu 2022/2023 smo postali polnopravna članica Mreže Unescu pridruženih šol. Za to, da so nas sprejeli medse, smo v lanskem šolskem letu sodelovali na več projektih (Učenec poučuje, Strpnost, obeležitev dneva miru, literarne delavnice Pesem v očeh pomladi, …)

Tudi v letošnjem letu bomo sledili vrednotam Unesca – štirje Delorsovi stebri izobraževanja:

UČITI SE, DA BI VEDELI.

UČITI SE, DA BI ZNALI DELATI.

UČITI SE, DA BI ZNALI ŽIVETI SKUPAJ.

UČITI SE BITI.